Nieuwsbrief

Aanmelden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Zuinigste auto kwijnt weg in Hamburg

Zuinigste auto kwijnt weg in Hamburg
HAMBURG - Bij de Duitse afdeling van Greenpeace kunnen ze er met hun pet niet bij. Terwijl de prijs van benzine tot recordhoogte is gestegen en de uitstoot van kooldioxide in Europa ver boven de norm blijft steken, staat in een opslagloods in Hamburg een auto weg te kwijnen die de problemen grotendeels zou kunnen oplossen: de Twingo Smile.


Deze maand tien jaar geleden presenteerde Greenpeace Duitsland de revolutionair zuinige benzineauto, die in opdracht was ontwikkeld door het Zwitsers bedrijf Wenko. De auto gebruikt 1 liter op ruim 30 kilometer.

Maar de Smile heeft een dubbele handicap. De auto-industrie weigert hem te produceren, en Greenpeace heeft al acht jaar niets meer aan de promotie van het energiewonder gedaan.

‘Autofabrikanten kunnen niet accepteren dat een buitenstaander zo’n innovatief concept bedenkt’, zegt Wolfgang Lohbeck, hoofd bijzondere projecten van Greenpeace Duitsland. Tegelijkertijd klinkt in zijn organisatie de kritiek dat milieuclubs geen auto’s moeten bouwen.

De Smile is gebaseerd op de Renault Twingo maar is twee keer zo zuinig dankzij een betere stroomlijning, gewichtsbesparing en een speciale, honderd kilo lichtere motor. Zelfs hybride auto’s zijn niet zo zuinig.

Fabrikant Renault erkent dat de Greenpeace-auto veel zuiniger is dan de echte Twingo. ‘Maar onze klanten verwachten een zekere luxe en een bepaald uitrustingsniveau’, zegt woordvoerder Andrew Boyle in Parijs.

Dinsdag maakte de Europese Commissie bekend dat autofabrikanten de kooldioxide-uitstoot van nieuwe auto’s verder omlaag moeten brengen. Lohbeck: ‘Daar werd ik nogal droevig van, want de commissie laat de auto-industrie helemaal vrij. Waarom geen wet die vastlegt hoeveel kooldioxide een auto mag uitstoten?’

Ook de Europese Commissie kent het Smile-concept, zegt hij. ‘Acht jaar geleden hebben we hierover rond de tafel gezeten, maar sindsdien hebben we niets meer gehoord. Misschien moet ik ze er nog eens op wijzen.’


Bron:www.volkskrant.nl

Wie is er nog meer

We hebben 23 gasten online